Materiaali

Materiaali

Alpakanvilla

Alpakka on kaunis kamelinsukuinen eläin, joka elää Etelä-Amerikan Andeilla jopa 5000 metrin korkeudella. Andien karut sääolosuhteet ovat kehittäneet alpakalle yhden maailman hienoimmista villoista. Erittäin pehmeä ja paksu turkki suojaa hyvin vuoriston äärimmäisiltä sääolosuhteilta. Päivän aikana sää vuoristossa voi vaihdella paahtavasta auringonpaisteesta lumi- ja vesisateisiin ja lämpötila laskea nollan alapuolelle.

Erityisominaisuutena pehmeän turkin noin 30 senttimetrin pituisissa karvoissa on pieniä ilmataskuja, jonka vuoksi villa on erityisen kevyttä ja hyvin lämpöä eristävää. Alpakanvillan lämpöominaisuudet ovatkin ainutlaatuiset sillä se lämmittää kylmällä ja on hengittävä lämpimällä. Myös kosteus siirtyy imukykyisten kuitujen avulla pois iholta.

Turkin pituuden ja kiharuuden vuoksi alpakan kuitu on myös erittäin elastinen ja vahva. Alpakanvilla onkin yksi kestävimmistä villalaaduista ja se sopii myös useimmille villa-allergikoille. Alpakanvillasta tehty vaate on myös hyvin joustava eikä rypisty helposti.

Turkin toinen erityisominaisuus on sen luonnollinen monivärisyys. Villasta erotellaan käsin 22 eri luonnonsävyä valkoisesta mustaan sekä ruskean eri sävyjä. Alpakanvillalla on uskomaton värintoistokyky ja siitä myös värjätään lähes rajaton väripaletti toinen toistaan kauniimpia sävyjä.

Andeilla elää vain noin 4 miljoonaa alpakkaa ja vuosittain saatavan alpakanvillan määrä on rajallinen. Materiaalin erityisominaisuuksien lisäksi  alpakanvilla on eksklusiivinen materiaali tästäkin syystä.

 

Huacaya Alpaca / Baby alpakka

Maailmassa on kaksi alpakkalajia, joista toinen on yleisempi Huacaya alpakka. Huacaya alpakan karvan koostumus on pehmeä, kevyt, kiharainen ja runsas. Baby alpakanvillaa saadaan nuoren Huacaya alpakan ensimmäisestä keritsemisestä. Baby alpakanvilla on erityisen hienolaatuista, pehmeää ja kevyttä.


Suri alpakka

Toinen alpakkalaji on harvinaisempi Suri alpakka. Suri alpakan karvan koostumus on erittäin pitkä, aaltoileva, kevyt ja kiiltävä. Suri alpakasta saatava villa onkin erityisen kiiltävää ja pitkäkarvaista. Surista valmistetaan myös mallistossa oleva Suri Boucle kangas, joka on kiehkuramaista pinnaltaan.


Alpakan turkis

Alpakan turkis on vastustamattoman pehmeää. Turkiksessa on myös erityisen kaunis silkkimäinen kiilto. Alpakat ovat villantuotantoeläimiä, joista paimentolaiset saavat elantonsa. Alpakasta saatava villa on moninkerroin tuottoisampaa kuin siitä saatava vuota tai liha ja eläin hyötykäytetään vasta sen menehdyttyä.

 

Alpakkavaatteen hoito-ohjeet

Alpakanvilla on hyvin helposti puhdistuvaa. Pysyäkseen hyvänä alpakanvilla-tuotteen tulee antaa "levätä" ja sitä kannattaa tuulettaa usein. Alpakanvilla irrottaa lian herkemmin itsestään ja pesutavan tulee olla myös hellävarainen.

Alpakanvillaiset neuletuotteet pestään käsin runsaassa vedessä ja tasokuivataan. Alpakkakankaasta valmistetut tuotteet pestään kemiallisesti. Rumpukuivausta alpakanvillla ei kestä. Alpakkavaatteen voi sen kuivuttua kevyesti höyryttää.